یکی از روشهای سودآور برای تاجران و تولید کنندگان ایرانی، صادرات کالاهای تولید شده به دیگر کشورها است. کشور ایران در زمینه تولید پلاستیک، انواع نایلون و نایلکس فعالیت حرفهای و بسیار خوبی دارد و با توجه به تجهیزات پیشرفتهای که بهره میبرد، توانسته تا محصولات مرغوبی را در این زمینه تولید کند. به همین علت صادرات پلاستیک به عراق و دیگر کشورهای همسایه و همجوار از طریق ایران انجام میشود و طبیعتاً سود زیادی نیز برای کشور ما دارد.
کشور عراق نقاط مشترک زیادی با ایران دارد. برای مثال مرز جغرافیایی، دین یکسان، مذهب مشابه، نزدیک بودن فرهنگها به یکدیگر، روابط سیاسی و مذهبی خوب و… باعث شدهاند تا عراق یک بازار هدف خوب برای بازرگانان، تولید کنندگان و تجار ایرانی باشد. ایران یکی از تأمین کنندههای اصلی پلاستیک برای کشور عراق به شمار میآید.
انجام اقدامات صادراتی و وارداتی مستلزم رعایت قوانین و طی کردن مراحل مشخصی است. برای نمونه وقتی که صحبت از صادرات پلاستیک به عراق میشود، تجار باید قوانین و شرایط صادراتی کشور هدف را مورد ارزیابی قرار داده و از قوانین گمرکی کشور عراق آگاهی پیدا کنند تا در نهایت صادرات نایلون به عراق با مشکل خاصی مواجه نشود.
قوانین گمرکی عراق
صادرات مواد اولیه پلاستیک به عراق یا حتی صادرات انواع نایلون و نایلکس به عراق، مستلزم رعایت قوانین گمرکی این کشور است. همه کشورها برای تجارت، صادرات و واردات قوانین و مقررات خاص خود را داشته و تجار از کشورهای مبدأ باید به خوبی از این مقررات آگاهی پیدا کنند. درست است که کشور عراق به عنوان کشور دوست و همسایه، روابط اقتصادی خوبی با کشور ما دارد. اما در هر صورت صادرات پلاستیک به عراق باید بر اساس قوانین گمرکی این کشور انجام شود.
مهمترین قوانین مرتبط با صادرات کالا قوانین گمرکی است. عراق دارای پایانههای گمرکی بسیار زیادی بوده که در بین آنها پایانه زاخو و ابراهیم خلیل از تجهیزات بیشتری برخوردار هستند. بر اساس قوانین صادراتی انواع پلاستیکهای صادراتی و دیگر محصولات باید کیفیت و مرغوبیت بالایی داشته باشند تا در شرایط استاندارد، مورد پذیرش و تایید کشور هدف قرار بگیرند.
در همین راستا بازرگانان و تجار باید حتماً برچسب لاتین و عربی روی اجناس خود درج کنند. طبق قوانین گمرکی عراق برچسب باید متشکل از توضیحات مختلف به زبان عربی در رابطه با محصول، تاریخ تولید، تاریخ انقضا و… باشد. جالب است بدانید در صورتی که توضیحات روی محصول به زبان فارسی درج شوند، کالا به ایران مرجوع شده و تحویل گرفته نمیشود.
به صورت کلی نکات و موارد زیادی به عنوان قوانین گمرکی شناخته میشوند و هر یک باید طی مراحل مختلف انجام شوند. برای مثال بستهبندی اصولی کالا و قیمت گذاری مناسب روی کالا از دیگر نکاتی هستند که در قوانین گمرکی عراق حائز اهمیت بوده و بازرگانان باید به این نکات توجه داشته باشند. با توجه به اینکه محصول یا کالای صادراتی چه نوعی باشد و چه حجمی داشته باشد، تعرفههای گمرکی در کشور عراق متغیر هستند.
مراحل صادرات پلاستیک به عراق
برای اینکه صادرات پلاستیک از ایران به عراق به صورت مطلوب انجام شود، تجار باید مراحل را به ترتیب و به طور کامل انجام دهند تا در نهایت صادرات پلاستیک به عراق اقدامی موثر و سود بخش باشد. در ادامه مراحل مربوط به صادرات در عراق را بررسی میکنیم.
- درج برچسب زبانهای انگلیسی و عربی روی تمام اجناس صادراتی
- تطبیق دادن محموله صادراتی بر اساس استانداردها و معیارهای الزامی در کشور عراق
- دریافت مجوز تطبیق کالا بر اساس استانداردهای تعیین شده از سمت کشور عراق
- دریافت گواهی بهداشت از سازمانهای مربوطه مانند سازمان غذا و دارو
- بستهبندی کالا به صورت استاندارد و اصولی
- دریافت کارت بازرگانی مورد تایید کشور عراق با نام صادر کننده
- انجام امور گمرکی از جمله قرارداد، بیمه، گواهی بازرسی، تعیین ارزش گمرک، صدور فاکتور، انتقال وجه
- ارسال کالا به عراق
ضمن رعایت این مراحل، به صادر کنندگان پیشنهاد میکنیم تا نکات مربوط به فرهنگ مذاکره با عراقیها را نیز رعایت کنند. برای مثال هنگام ورود به کشور عراق و آغاز صحبت حتماً با طرف عراقی دست بدهید و با شخص مقابل ارتباط چشمی برقرار کنید. بهتر است که در بین صحبت آنها را با نام خانوادگی مورد خطاب قرار داده و سعی کنید به اولویتهای کشور مقصد دقت کنید. برای مثال میزان کیفیت اجناس برای عراقیها بسیار حائز اهمیت است. پس شما به عنوان صادر کننده حتماً باید به این موضوع واقف باشید.
شرکت اعتماد پلیمر به عنوان تولید کننده و صادر کننده اجناس پلاستیکی، پلیمری و پلی اتیلنی مراحل مربوط به صادرات پلاستیک به عراق را به طور کامل انجام میدهد.
قوانین صادرات پلاستیک به عراق
قبل از اینکه فرایند صادرات پلاستیک به عراق آغاز شود، تجار و بازرگانان باید از نحوه صادرات پلاستیک به عراق و قوانین آن آگاهی کافی را به دست بیاورند. زیرا رعایت قوانین برای صادر کنندگان الزامی است. این قوانین را در ادامه با هم مرور میکنیم.
- دریافت تاییدیه و مجوز
برای اینکه ارسال و صادرات کالا انجام شود، باید مجوز مربوطه از سازمانها و ادارات لازم دریافت شده تا فرایند ارسال کالا بر اساس قوانین فنی، ارزیابی و انطباق باشد.
- انجام اقدامات بهداشتی
تجهیزات و اقلامی که در فرایند تولید استفاده میشوند، باید شرایط بهداشتی مناسبی داشته باشند تا در نهایت پلاستیکهای تولید شده از لحاظ بهداشتی مورد تایید قرار بگیرند.
- انجام اقدامات و دستورالعملهای ایمنی
محصولی که به کشور عراق صادر میشود، باید بر اساس دستورالعملهای ایمنی تولید شود. علاوه بر این توصیهها و نکات ایمنی مربوط به هر محصول مشخص شده که باید به کشور مقصد ارائه شود.
- انطباق با مشخصات اولیه محصول
نمونه محصول اولیه که برای تایید به کشور مقصد ارسال میشود، تحت آزمایشها و تستهای مختلف برای بررسی مسائل ایمنی بهداشتی و امنیتی قرار میگیرد تا مجوز مورد نیاز را دریافت کند. سایر محصولات صادراتی باید کاملاً از این لحاظ با محصول اولیه یکسان باشند.
هزینه صادرات پلاستیک به عراق
به طور کلی میزان صادرات پلاستیک به عراق از طرف کشور ایران بسیار زیاد است. صادر کنندگان و تجار بهتر است که سرمایه اولیه قابل توجهی را برای این اقدام در نظر بگیرند. زیرا صادرات به عراق با سرمایه اولیه کم کار را دشوار کرده و سود چندانی ندارد.
از طرف دیگر انتخاب روش صادرات یعنی مستقیم یا غیر مستقیم بودن هم روی هزینه نهایی موثر است. طبیعتاً صادرات پلاستیک به عراق به صورت مستقیم هزینه مصرفی بسیار بالایی دارد. زیرا تمام مراحل مربوط به صادرات بر عهده شخص تولید کننده است. اما روش صادرات غیر مستقیم هزینه کمتری داشته و میتواند برای تاجرانی که هزینه اولیه پایین دارند مناسب باشند. اما در مقابل، سود دریافتی از صادرات غیر مستقیم نیز کمتر است.
کلام پایانی
ایران در بین کشورهای صادر کننده کالا به عراق از رتبه بسیار خوبی برخوردار است. به همین علت صادرات پلاستیک به عراق از طرف ایران به صورت گسترده انجام میشود. کشور عراق نیز برای تأمین نیاز مردم خود، وابستگی زیادی به واردات انواع پلاستیک دارد. علاوه بر کشور ایران، سایر کشورها نیز کالاهای مختلفی را به عراق صادر میکنند.
اعتماد پلیمر به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان انواع محصول پلیمری و پلاستیک، صادرات پلاستیک به عراق را طبق قوانین گمرکی و در حجم انبوه انجام میدهد. این موضوع صنعت تولید پلاستیک را با تحولی عظیم روبرو کرده و سود زیادی برای کشور ما و این برند داشته است.